De federale regering verwacht dat de coronacrisis Deutsche Bahn minstens 13 miljard euro gaat kosten. Een verlies van 13 tot 14 miljard euro werd berekend als het ergste scenario aan het begin van de pandemie, zei de spoorwegcommissaris van de regering, Enak Ferlemann (CDU), de krant “Welt” (zaterdag). “Het is nu duidelijk: het zal niet resulteren in ons beste scenario, maar in het ergste.”

Als de coronabeperkingen langer duren, kan het ook nog duurder zijn. “Als we in januari, februari en maart nog steeds massale beperkingen moeten krijgen, of als er komend najaar nog maatregelen nodig zijn, dan moeten we onderzoeken welke effecten dat zal hebben.” Volgens eerdere informatie verwacht de federale spoorweg dit jaar Bedrijven omringen een omzetdaling en een verlies van 5,6 miljard euro. Bovenal is de dramatische daling van het aantal passagiers tijdens de Corona-crisis een last, maar ook de problemen in de goederenafdeling en in het internationale bedrijfsleven. Uit de groepsomgeving werd meest recentelijk gemeld dat tegen eind 2024 coronaschade van maximaal 9,6 miljard euro werd verwacht. Deze week verhoogde de Bondsdag de schuldlimiet voor Deutsche Bahn van 30 miljard euro naar 35 miljard euro eind 2021. Federaal Transportminister Andreas Scheuer (CSU) kondigde ondertussen aan dat hij de elektrificatie van spoorlijnen wilde vereenvoudigen. Bij de evaluatie van dergelijke projecten moeten criteria als klimaatbescherming meer gewicht krijgen, zei Scheuer van de “Augsburger Allgemeine” (zaterdag). Tot dusverre zijn de projecten vaak mislukt omdat ze de doelmatigheidscontrole niet doorstaan.

“Ik wil dit evaluatieproces wijzigen. Want als we doorgaan zoals voorheen, krijgen we niet de klimaatvriendelijke, geëlektrificeerde routeplanning. Ik wil ervoor zorgen dat met name routes in regionaal en lokaal verkeer sneller kunnen worden gerealiseerd ”, aldus Scheuer. Het doel van de federale overheid is om tegen 2025 70 procent van de routes onder stroom te hebben. Het meest recentelijk had 61 procent van het spoorwegnet in Duitsland bovengrondse lijnen om elektrische locomotieven aan te drijven. Maar al meer dan 90 procent van het transportvolume wordt geleverd op geëlektrificeerde spoorlijnen. Diesellocomotieven rijden meestal op zijlijnen. (dpa)

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *