Kritiek na de beursintroducties van Airbnb en DoorDash Nadat de twee Amerikaanse bedrijven Airbnb en DoorDash onlangs naar de beurs durfden te gaan en werden beoordeeld met initiële prijzen boven de uitgifteprijs, kijkt Goldman Sachs-baas David Solomon nu bezorgd op de huidige euforie op de markten – en het grote aantal particuliere investeerders dat deelneemt aan IPO’s. • Airbnb en DoorDash met succesvolle beursintroductie

• Waarschuwing voor buitensporige deelname door kleine investeerders • Groei in aandelenkoersen al ingeprijsd. De twee Amerikaanse bedrijven Airbnb en DoorDash zijn in december gestart met aandelenkoersen ruim boven de uitgifteprijs de aandelenmarkt door. Terwijl het papier van de accommodatiemakelaar Airbnb op de NASDAQ werd verhandeld tegen een initiële prijs van 146 US dollar, wat ongeveer 114 procent hoger was dan de uitgifteprijs van 68 US dollar, bereikten de aandelen van het voedselbezorgingsbedrijf DoorDash het aan het begin van de handel op de NYSE tegen 182 US dollar. nadat de aandelen eerder waren uitgegeven voor $ 102. David Solomon, CEO van Goldman Sachs en voorzitter van de Raad van Bestuur, gelooft dat het vooral kleine investeerders zijn die betrokken raken bij dergelijke beursgangen, zoals hij zei over het “Squawk Box” -programma van CNBC. “Ik denk dat we ons in een moment bevinden waar veel euforie heerst. Ik maak me daar persoonlijk zorgen over. […] Ik denk niet dat dat op de lange termijn gezond is”, zei Solomon.

Volgens Solomon is de technologische vooruitgang de reden waarom met name particuliere investeerders de markten veroveren en gaan shoppen tijdens de recente IPO’s. Het is tegenwoordig veel gemakkelijker om in aandelen te handelen. “Als je toen een aandeel wilde kopen, moest je een effectenrekening openen. Je moest de papieren rechtstreeks ondertekenen”, zei de CEO, verwijzend naar het verleden. “De technologie maakt [handel] een stuk gemakkelijker en vergroot de deelname.” Goldman Sachs volgt ook een zeer transparante strategie bij het bepalen van de prijs van IPO’s, die bijvoorbeeld de marktbehoeften van een bedrijf in realtime weergeeft en ook werd gebruikt bij de Airbnb IPO. Desalniettemin ziet hij de schuld meer bij de bedrijven zelf liggen, aangezien zij zelf hun investeerders kunnen bepalen. “Ik denk dat een van de dingen die niet goed wordt begrepen, is dat bedrijven in dit opzicht hun eigen investeerders kiezen. Ze hebben veel meer transparantie over de beslissingen die ze in dit opzicht willen nemen dan vóór vijf of vijf. tien jaar ”, vervolgt Salomo. “Maar ook al nemen ze deze beslissingen, het is heel, heel moeilijk om controle uit te oefenen over en na te denken over mensen die aandelen kopen tijdens de handel buiten kantooruren, waardoor de aandelenkoers hoog blijft.” Solomons kritiek moet niet alleen gericht zijn op de bedrijven zelf, maar ook op de marktsituatie, zo vervolgt hij. “Ik denk dat sommige van deze bedrijven geweldig zijn, maar het is duidelijk dat de markt op dit moment de prijs in perfecte uitvoering en enorme groei voor een zeer lange tijd prijsgeeft”, zei de CEO van de grote bank. De zakenbankier vindt het niet nodig maatregelen te nemen: “Ik denk dat het na verloop van tijd weer zal afvlakken, zoals altijd.” Bovendien wijst Solomon, ondanks zijn waarschuwing voor buitensporige euforie op de markten, op een groot aantal veelbelovende bedrijven die binnenkort ook op de beurs verhandeld zouden kunnen worden. “Er zijn veel geweldige bedrijven die werkelijk buitengewone groeivooruitzichten hebben en die op de markt zullen blijven komen”, aldus Goldman Sachs CEO.Redaktion finanzen.net

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *