In het Corona-jaar 2020 stort Duitsland zich in een van de ergste economische crises van de naoorlogse periode, en voor het eerst sinds 2011 zitten er diepe gaten in de staatsbegroting. Maar te oordelen naar de angsten, kwam de grootste economie van Europa er relatief lichtjes vanaf. Dit jaar geloven de federale regering en economen dat de Duitse economie een sterke comeback zal maken. Over het algemeen is hij ervan overtuigd dat de “groei duidelijk en merkbaar zal zijn”, zei federaal minister van economie Peter Altmaier donderdag. Vanwege de tweede coronagolf is deze misschien niet zo sterk als aanvankelijk gehoopt. De CDU-politicus gaf geen exacte voorspelling. Altmaier had in het najaar een stijging van het Duitse bruto binnenlands product (bbp) verwacht van 4,4 procent voor 2021.

Volgens een eerste schatting van het federale bureau voor de statistiek daalde de economische output van Duitsland met 5,0 procent in vergelijking met het voorgaande jaar vorig jaar. De recessie was alleen dieper tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2009, toen de economie met 5,7 procent kromp. Het einde van het jaar 2020 biedt hoop: volgens de eerste schattingen van de autoriteiten van Wiesbaden is het bbp in het vierde kwartaal ondanks de tweede lockdown niet gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. “Eigenlijk een rampjaar, maar afgemeten aan de angsten die zijn ontstaan, zou je kunnen zeggen dat we er lichtvaardig vanaf zijn gekomen”, aldus LBBW-hoofdeconoom Uwe Burkert. ZEW-econoom Friedrich Heinemann betoogde op een vergelijkbare manier: “De goede financiële situatie van de staat, maar vooral de veerkracht van bedrijven en hun zorgvuldige pandemische beheer hebben het land van erger gered.” Voor het eerst sinds 2011 boekte Duitsland een begrotingstekort voor het hele jaar. Volgens voorlopige informatie van het federale bureau van Wiesbaden hebben de federale overheid, staten, gemeenten en socialezekerheidsfondsen 158,2 miljard euro meer uitgegeven dan vorig jaar. In verhouding tot de totale economische productie bedroeg het tekort 4,8 procent. Dat was het op een na hoogste minpunt sinds de Duitse hereniging, alleen overtroffen door het recordtekort van 1995, waarbij de schulden van de curator werden overgenomen op de staatsbegroting.

Het inkomen van de staat zakte tijdens de Corona-crisis. De belastingopbrengsten daalden fors met 8,0 procent, onder meer doordat de belasting over de toegevoegde waarde vanaf 1 juli een half jaar werd verlaagd om de particuliere consumptie te stimuleren. Tegelijkertijd stegen de overheidsuitgaven, onder meer als gevolg van miljarden aan hulppakketten. De belangrijkste economische rekwisieten zijn vorig jaar ingestort. De particuliere consumentenbestedingen krompen met 6,0 procent en daarmee sterker dan ooit tevoren. De in- en uitvoer daalde sterk en de investeringen van bedrijven in apparatuur zoals machines liepen terug. Alleen de consumentenbestedingen en de bouw van de overheid namen toe en voorkwamen een nog ernstiger economische neergang. De toename van de werkgelegenheid in Duitsland, die al meer dan 14 jaar aanhield, eindigde in de crisis. Het aantal werkenden is ten opzichte van 2019 met 1,1 procent gedaald naar gemiddeld 44,8 miljoen. Een aantal economen voorspelt een sterke comeback, de grootste economie van Europa, dit jaar – ondanks de lockdown die aanvankelijk werd verlengd tot eind januari. “Duitsland kan dankbaar zijn dat het een sterke exportsector heeft die profiteert van de hausse in China. De orderboeken, die weer beter gevuld zijn, zullen de industriële productie de komende maanden stimuleren ”, zegt Thomas Gitzel, hoofdeconoom van de VP Bank Group.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *