De angst voor bubbels gaat over de duizelingwekkende hoogten die sommige aandelen hebben bereikt sinds de inzinking in maart 2020, zorgen ervoor dat sommige beleggers bang zijn voor bubbels. Goldman Sachs geeft alles – met voorbehoud. • Goldman Sachs ziet verschillende bubbels in de markt

• Niet elke bubbel is gevaarlijk voor de totale markt • Eén gebied zou echter alles naar beneden kunnen slepen. Hoewel de corona-pandemie nog steeds woedt, is het wel ondertussen voelde ik me op de aandelenmarkten steeds minder. De prijsdaling van historische proporties, die eind maart 2020 ervoor zorgde dat de beursbarometer binnen enkele dagen met dubbele cijfers kelderde – de onzekerheid in verband met de verspreiding van het coronavirus en de daarmee samenhangende onzekere economische effecten werd plots te groot. zeker onvergetelijk zijn voor elke beurshandelaar. Maar daar zijn momenteel geen tekenen van – tenminste als je kijkt naar de ontwikkelingen op de aandelenmarkten sinds de crisis. Sindsdien zijn de zaken gestaag verbeterd, zij het met hier en daar een paar tegenslagen. Voor veel indices ging het ondanks de bestaande onzekerheid zelfs naar volledig nieuwe hoogten.

De redenen hiervoor zijn talrijk en zijn al vaak beschreven. Door de lage renteomgeving is de kapitaalmarkt als investeringsoptie bijna onvermijdelijk, de strengere startvoorwaarden hebben talloze nieuwe marktdeelnemers naar de online handelsplatforms gedreven, plus het ultra-losse monetaire beleid van de centrale banken, die de markt overspoelt met bijna onbeperkte liquiditeit. Dit alles heeft geleid tot de huidige ‘alles kopen’-mentaliteit, die ondertussen ook de angst voor een gigantische zeepbel op de markt – vergelijkbaar met de dotcom-zeepbel in 2000 – bij beursbeheerders vermijdt. En hoe kun je niet aan een bubbel denken als sommige aandelenkoersen zo ver zijn afgedwaald van de fundamentele gegevens dat zelfs de experts geen verklaring meer hebben, zie Tesla. Of het nieuwste exemplaar dat internationaal furore maakte, het GameStop-aandeel. De krant van de noodlijdende retailer van computerspellen liet maandag een extreem handelsbereik zien in de NYSE-handel, tussen $ 61,13 en $ 159,18. Na de handel ging het aandeel 18 procent hoger op $ 76,79. Alleen al sinds het begin van het jaar zijn de GameStop-aandelen met meer dan 300 procent gestegen, waarvoor de euforische kleine investeerders die het eens waren over aankopen op forums primair verantwoordelijk zijn. Volgens Goldman Sachs-strateeg David Kostin is het over het algemeen een gevaarlijke trend om te investeren in bedrijven met negatieve bedrijfsresultaten, zoals hij aankondigde in een bericht aan klanten dat CNBC heeft ontvangen. Maar dit is precies wat momenteel het geval is. Zoals blijkt uit een analyse van Reuters van verfijnde gegevens, versloegen deze bedrijven in de Russel 2000 vorig jaar de bredere index met bijna 50 procentpunten. Kostin vreest daarom dat er op dit gebied een zeepbel zal barsten: “Deze bedrijven zijn goed voor 16 procent van het handelsvolume in aandelen, wat meer is dan de 15 procent in 2000”. De Goldman Sachs-expert wijst er echter ook op dat dergelijke bedrijven “slechts 5 procent van de totale marktkapitalisatie” uitmaken, en daarom zou het uiteenspatten van de zeepbel “slechts een klein risico voor de bredere markt” vormen. Kostin ziet ook een andere hype en de bijbehorende overwaardering in de SPAC IPO’s die vorig jaar zo populair zijn geworden. De zogenaamde “Special Purpose Acquisition Companies” zijn bedrijven die beursgenoteerd zijn, maar hun enige doel is om andere bedrijven over te nemen die ernaar streven om naar de beurs te gaan, zodat ze dit sneller en min of meer via de beurs kunnen doen. achterdeur ga naar de handelsvloer. Volgens Goldman werden in 2020 in totaal 229 SPAC IPO’s uitgevoerd in de VS, met een omzet van $ 76 miljard. Sinds begin 2021 hebben 56 bedrijven de stap al aangedurfd en daarom gaat de Amerikaanse zakenbank ervan uit dat de trend zich waarschijnlijk voortzet: ‘Lage rentetarieven, de flexibele structuur en het raam van twee jaar om een doelgroep voordat het kapitaal wordt teruggetrokken suggereren dat de populariteit van SPAC’s op korte termijn zal aanhouden “. Maar zelfs als Kostin een zeepbel in deze bedrijven herkent, is het risico van een uitbarsting voor de bredere aandelenmarkt ook laag.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *