Als de weersomstandigheden rond de herfst veranderen, met dalende temperaturen en natter weer, wordt condensatie op de ramen een probleem. Condensatie is meestal een voorbijgaand effect dat na een paar uur weer verdwijnt, maar het kan oncomfortabel zijn, er onaangenaam uitzien en kan wijzen op problemen die een slechte gezondheid kunnen veroorzaken.

Condensatie komt in drie vormen voor en is niet altijd slecht nieuws. Ten eerste kan het zich aan de buitenkant van het raam vormen, ten tweede kan het zich in de kamer op het raam vormen en ten derde kan het zich tussen de ruiten vormen.  Als het aan de buitenkant van het huis zit, is dit goed en een teken van goede kwaliteit ramen. Als het aan de binnenkant van het huis zit, wordt dit veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie en mogelijk dubbel glas van mindere kwaliteit – om gezondheidsredenen (veroorzaakt door vochtigheid en mogelijke schimmelgroei) raden wij u aan uw ramen te vervangen, maar er is veel dat u kunt doen om het probleem eerst te verminderen. Condens tussen de ramen toont aan dat uw dubbel glas lek is en water doorlaat. De dubbele beglazing moet waarschijnlijk worden vervangen voordat u watervlekken en verminderd zicht krijgt.

Wat is condensatie en hoe wordt het veroorzaakt?

Condens is het “fysische proces waarbij een gas of damp overgaat in een vloeistof”. Het wordt veroorzaakt door een temperatuurverschil waarbij het ene oppervlak een andere temperatuur heeft dan het andere, bijvoorbeeld wanneer u een fles melk uit de koelkast haalt, daalt het glasoppervlak tot onder wat bekend staat als het “dauwpunt”. Op dit punt condenseert waterdamp uit de atmosfeer tot waterdruppels op het oppervlak.

Laten we met deze kennis nog eens bekijken hoe de locatie de oorzaak aangeeft en welke maatregelen daarom moeten worden genomen.

1. Externe condens – dit is goed

Condens kan zich vormen op het buitenoppervlak van glas wanneer de temperatuur onder het buitendauwpunt zakt. Dit komt vaak voor bij hoogrendabele dubbel en triple glas. Het geeft aan dat de binnentemperatuur in het huis hoger is dan de buitentemperatuur en dat de ramen goed presteren en thermisch efficiënt zijn. Er hoeft geen actie te worden ondernomen.

2. Interne condensatie – dit is niet zo goed

Als er condense vormt aan de binnenzijde van het glas betekent dit dat de temperatuur van het glasoppervlak lager is dan die in de kamer en mogelijk gelijk is aan de buitentemperatuur. Condens aan de binnenzijde komt het meest voor bij ramen met enkel glas en minder goed presterende dubbel glas zonder gas tussen de ruiten, omdat deze gemakkelijker kou geleiden tussen de ruiten onderling. Om dit probleem op te lossen, moet u eerst de hoeveelheid water in uw huis verminderen en vooral de ventilatie en de luchtcirculatie verbeteren. Als condensatie een probleem blijft, adviseren wij om nieuw dubbel glas te bestellen.

Manieren om de luchtcirculatie te verbeteren of water uit de atmosfeer te verwijderen

Ventileren – open een paar ramen
Probeer wat lucht in de kamer te laten, open misschien een raam en sluit deuren in huis niet om luchtverplaatsing in uw huis mogelijk te maken. Nieuwere ramen zijn voorzien van een ventilatiesysteem met meerdere vergrendelingen, zodat u uw raam in een positie kunt zetten waarin de lucht kan circuleren zonder een veiligheidsrisico te vormen.

Gebruik afzuigventilatoren
Zorg ervoor dat u een afzuigkap aanzet en deuren openzet wanneer u kookt. Zo kan overtollige warmte door uw huis circuleren en blijft deze niet opgesloten in de keuken. Als u het keukenraam kunt openen, al is het maar een klein beetje, dan helpt dat om de opbouw van overtollig vocht te voorkomen totdat de kamer weer op een normale temperatuur is.

Uw was drogen
Het beste is om uw was buiten te drogen. Het Nederlandse weer is hier echter niet bevorderlijk voor, dus zet tijdens het drogen van uw kleding de ramen en deuren van een afgesloten ruimte open.

Laat een kier
Als u meubels tegen de muur drukt, kan er lucht bij de plinten blijven hangen, waardoor er zwarte schimmel kan ontstaan. Om dit te voorkomen, moet u een kleine tussenruimte laten, zodat de lucht kan circuleren.

3. Condens in de spouw van het raam – echt helemaal niet goed

Als u merkt dat de condens op uw ramen in de twee glasplaten zit, is de afdichting verbroken. Bij oudere ramen of ramen van slechte kwaliteit kan het afdichtingsmateriaal na verloop van tijd losraken of van slechte kwaliteit zijn. De afdichting rond de ruiten begint te degraderen en te barsten, waardoor zich condens kan vormen tussen de twee ruiten. Condensatie kan ook optreden als er een defect is aan de “afstandsstang”. Een raam van goede kwaliteit met dubbel glas is voorzien van een afstandshouder die droogmiddel bevat, dat het vocht in de luchtspleet absorbeert en condensvorming voorkomt.

Wat moet u zoeken in een goed raam om condensatie te verminderen?

Als u besluit uw ramen te vervangen, kunt u op JLM glas lezen waar u op moet letten.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *