Je zou dan kunnen zeggen dat de focus van een begrafenis – waar en wanneer dan ook – ligt in het erkennen van verandering. En zonder twijfel hebben mensen (als individu en als gemeenschap) moeite met ingrijpende veranderingen zoals de dood van een integraal lid van de groep. Wanneer je dit perspectief inneemt, wordt het gemakkelijker om het belang te begrijpen van het ceremonieel erkennen van de scheur in het sociale weefsel en het symbolische herstel van de integriteit ervan.

Afscheid nemen

We moeten afscheid nemen, we moeten rouwen, we moeten bij mensen zijn om steun te geven en te ontvangen en we hebben een of andere vorm van afscheid nodig. We kunnen onderschatten hoeveel waarde een begrafenis voor ons kan hebben. Sinds het begin van de tijd hebben alle culturen rituelen gecreëerd om hun doden te eren – ze wisten dat we de behoefte hebben om te erkennen wat de persoon voor ons betekende en weten dat ze respectvol te ruste zijn gelegd. De begrafenis is voor iedereen die die persoon kende, liefhad en er een band mee had. Dit is een simpel feit. Voor sommige mensen geeft het woord ‘begrafenis’ een verkeerde voorstelling van het feit dat ze misschien een eenvoudig afscheid willen. Je hoeft het geen begrafenis te noemen; noem het een bijeenkomst, een eerbetoon, een afscheid, een ceremonie, een uitstapje, een bijeenkomst, wat het beste bij je past.

Begrafenissen gaan over goed verdriet

Een begrafenis helpt om het verdriet in beweging te krijgen, zodat het niet van binnen vast komt te zitten. Onderzoekers en psychologen zijn heel duidelijk in hun boodschap over begrafenissen en verdriet: deelname aan een begrafenis helpt de eerste effecten van verdriet zoals shock, gevoelloosheid en ongeloof tegen te gaan. Begrafenissen ondersteunen een noodzakelijk onderdeel van rouw omdat ze de realiteit versterken dat de dood daadwerkelijk is gebeurd. We moeten ons verdriet aan de oppervlakte laten komen en een begrafenis biedt een veilige en gepaste plek om onze gevoelens te tonen en met anderen te delen. Dit legt de basis voor ‘goed verdriet’ of gezond rouwen. Er bestaan ook andere vormen van een uitvaart, bijvoorbeeld een duurzame uitvaart. In het hedendaags is het een actuele thema en steeds meer mensen zijn bezig met het milieu om een duurzame afscheid te organiseren. Een begrafenis wordt gezien als de juiste tijd en plaats voor mensen om samen te zijn om te praten, elkaar te steunen, herinneringen op te halen en verhalen te vertellen, om hun respect te betuigen, om je te laten weten dat ze om je geven.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *