Staatssecretaris van Financiën Schmidt rechtvaardigt steun voor Wirecard De voormalige CEO van Wirecard, Markus Braun, zal ook de jaarwisseling in de gevangenis doorbrengen. “De beroepsprocedures die bij de regionale rechtbank van München aanhangig zijn, zijn voorlopig ingetrokken met betrekking tot de lopende en nog niet voltooide verhoren van Dr. Braun, vooral omdat de hogere regionale rechtbank in München eind januari 2021 ook onderworpen zal zijn aan de juridische detentiebeoordeling”, aldus de advocaten van de sinds vijf op vrijdag. Maanden in voorarrest. “We hebben het parket in München I vooraf geïnformeerd over de intrekking.”

Het was de tweede klacht van Braun in wat wordt beschouwd als het grootste geval van boekhoudfraude in Duitsland sinds 1945: na een tijdelijke eerste arrestatie eind juni werd Braun eind juli in hechtenis genomen. In september omzeilde het parket van München de eerste klacht van de advocaten door een nieuw, uitgebreid arrestatiebevel in te dienen. Op basis hiervan zit Braun sindsdien achter de tralies. Kort daarna dienden zijn advocaten de tweede arrestatieklacht in, die inmiddels is ingetrokken. Eind januari wordt de wettelijke termijn van zes maanden voor voorlopige hechtenis bereikt, waarnaar de advocaten van Braun verwijzen. De officier van justitie ziet in Braun een van de belangrijkste verantwoordelijken voor “commerciële bendefraude”, waarin de Wirecard-executive suite door de jaren heen miljarden aan nepzaken heeft geboekt om het bedrijf draaiende te houden en leningen te bedriegen.

Op deze manier zouden Braun en zijn handlangers kredietverlenende banken en investeerders tot 3,2 miljard euro hebben bedrogen, die nu waarschijnlijk verloren zijn. Er gaat veel meer geld om met insolventieprocedures: banken, investeerders, zakenpartners van Wirecard en leveranciers hebben inmiddels in de dubbele cijfers miljarden vorderingen geregistreerd. Onder meer de accountants van EY en de financiële toezichthouder Bafin krijgen kritiek omdat de fraude niet eerder aan het licht kwam. Ook wil een onderzoekscommissie van de Bondsdag te weten komen of de kanselarij vermoedde dat het bij Wirecard niet in orde was. Naast Braun zitten nog twee andere voormalige Wirecard-managers in hechtenis. De uitgebreide verhoren van de voormalige CEO zijn begin vorige week begonnen. Advocaat Alfred Dierlamm gaf desgevraagd geen commentaar op de inhoud van de verhoren, en de officier van justitie in München zei ook niets over de lopende onderzoeken. De vermeende balansfraude hielp Wirecard om in 2018 in de Dax (DAX 30) te klimmen. Braun werd ondertussen miljardair voordat de crash van Wirecard-aandelen nadat het schandaal aan het licht was gekomen, ook zijn fortuin deed smelten. In tegenstelling tot de vluchtige ex-verkoopdirecteur Jan Marsalek heeft de voormalige CEO, voor zover bekend, noch geprobeerd zijn vermogen opzij te zetten, noch zichzelf te verkopen.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *